Blijvend Applaus Prijs 2022:

Jan Joris Lamers

foto: Mark Kohn

 

Op zondag 23 oktober 2022 om 14.00 uur werd in De Kleine Komedie in Amsterdam de Blijvend Applaus Prijs 2022 in de categorie Toneel - Televisie - Film, uitgereikt aan Jan Joris Lamers. De prijs, bestaande uit een bronzen sculptuur van Iris le Rütte en een geldbedrag van € 7.500 werd toegekend op voordracht van de jury bestaande uit Sander Janssens, Hans Kemna en Dianne Zuidema.

Aan de feestelijke uitreiking werd meegewerkt door:
Carel Alphenaar, Joan Berkhemer Quartet, Alex Elsinga, Wim van der Grijn, Judith Herzberg, Hans Kemna, Xandra Knebel, Matthias de Koning, Constant Meijers, Titus Muizelaar, Vrouwen van Discordia, De Theatertroep.

Uit het juryrapport

Jan Joris Lamers is ontegenzeglijk een van de belangrijkste vernieuwers van het Nederlandse toneel. Sinds eind jaren zestig drukt hij zonder onderbreking een grote stempel op ons podiumkunstenlandschap: niet alleen als toneelspeler, maar ook als regisseur, scenograaf, graficus en docent. Hij opereert vooral vanuit de kleine theaterzalen, maar zijn invloed reikt tot ver daarbuiten. In maart is hij tachtig jaar geworden, en nog altijd staat hij met regelmaat op de planken. Dat vraagt wat ons betreft om een Blijvend Applaus.

Foto's (Martijn Mulder)