Blijvend Applaus Prijs 2009:

Ellen Vogel

foto: Mark Kohn

Op zondagmiddag 29 november werd in Theater De Kleine Komedie in Amsterdam de Blijvend Applaus Prijs 2009 uitgereikt aan actrice Ellen Vogel als waardering voor haar gehele carrière en voor haar opvallende bijdragen aan het Nederlandse theaterleven.

De Prijs, bestaande uit een bronzen beeldje van Iris Le Rütte en een geldbedrag van € 5.000 werd toegekend op voordracht van de jury, bestaande uit Annemarie Oster, Paul Haenen en Frans Weisz.

Uit het juryrapport

Zelden stak een jury de koppen korter bij elkaar! Zelden was een keuze zo snel unaniem! Want als iemand de Blijvend Applaus Prijs heeft verdiend is het wel ons aller Ellen Vogel, actrice pur sang, actrice door de eeuwen heen, een vrouw die ondanks haar hoge leeftijd kans ziet 'bij de tijd' te blijven, ondanks haar staat van dienst nog steeds leergierig is en... gespeend is van iedere pretentie.

Programma uitreiking 29 november 2009

Aan de feestelijke, verrassende en openbaar toegankelijke uitreiking werd meegewerkt door collega's, vrienden en bewonderaars, onder wie Marjon Brandsma, Hans Kesting, Halina Reijn, Margriet van Reisen, Thérèse Steinmetz, Jeroen Krabbé, Rudolf Jansen, Martin van Dijk, Hans van Willigenburg en Theater Instituut Nederland.

De Blijvend Applaus Prijs is een waardering voor een geheel oeuvre van een podiumkunstenaar, die het actieve theaterleven (deels) heeft beëindigd.

Foto's (Martijn Mulder)